In een vorige blogpost over Office Sway, het kleine broertje van Microsoft PowerPoint, werd het al aangehaald: de aandachtsspanne van de gemiddelde kenniswerker is verworden tot die van een vleesgeworden goudvis. Kenniswerkers te lande, voel je vooral niet geviseerd. Hetzelfde geldt namelijk voor studenten, gepensioneerden en huismannen of –vrouwen. Zo ongeveer iedereen eigenlijk die vroeg of laat in de verleiding komt om iets nieuws te willen leren. En wie is dat uiteindelijk niet? Nu op zich is er niets mis met onze continue, niet te stille honger naar hapklare informatie. Het is een maatschappelijke realiteit waar we ons maar beter aan kunnen aanpassen dan tegen verzetten. Een strijd die je toch gedoemd zou zijn om te verliezen. En aanpassen dat doet Microsoft met de add-in Office Mix met verve!

Office Mix, het klinkt een beetje als iets van de AVEVE voor het maken van wafelbeslag.office mix logo Maar dan voor op kantoor. En nu ik er zo over nadenk is het dat misschien ook wel een beetje zo. Alleen hoef je hier geen boter en eieren toe te voegen, maar tekst en uitleg. De Office Mix 2015 zou ook een verzamel CD kunnen zijn. Of een Spotify afspeellijst met alle nummers die het gewoon keihard verdienen om minstens één keer per dag op kantoor gespeeld én gezongen te worden – Cheerleader van OMI zou er ongetwijfeld in opduiken. Mix: hier als een verwijzing naar een mengelmoes van stijlen en invloeden. En dit gaat ook voor Office Mix op. Verschillende visuele of auditieve stimuli staan hierbij immers ten diensten van het succesvol overbrengen van jouw boodschap.

De Office Mix waar wij het over hebben kan vooralsnog niet worden teruggevonden op Spotify. En nog minder in de lokale platenwinkel. Neen, zelfs niet in de AVEVE. Wel kan deze geïnstalleerd worden als een add-in voor PowerPoint. En dat geheel gratis bovendien. Met behulp van Office Mix voorzie jij iedere slide van jouw bestaande PowerPoint presentaties in een handomdraai van tekst en uitleg. Play en stop, that’s all it takes. Collega’s die een bepaalde presentatie hebben moeten missen? Studenten die wegens ziekte langere tijd geen colleges konden bijwonen? Een tutorial om je haakkunsten over te brengen naar een publiek breder dat dat in de huiskamer? Geen probleem! Office Mix maakt het zelfs mogelijk om naast tekst en uitleg ook videomateriaal op te nemen en dit simultaan met je slides at te spelen.

Stel: je geeft een presentatie aan een groep van een dertigtal mensen. Hoe groot is de kans dat je hen een vraag stelt? Of om hun mening vraagt? Inderdaad, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk vindt er interactie plaats tussen jou en je doelpubliek. Dit is niet echt eenvoudig wanneer je publiek zich niet langer in eenzelfde ruimte bevindt. Bijna fysisch onmogelijk zelfs. Maar gelukkig is dat buiten Office Mix gerekend. Office Mix laat je polls en quizzes toevoegen als was het kinderspel. En the best is yet to come… Wanneer je je van tekst en uitleg en video – desgewenst zelfs screen recording – voorziene Mix oplaadt op de Office Mix Website kan deze met je collega’s, vrienden en familie delen met behulp van een speciaal gegenereerde hyperlink.

Stel vervolgens: je hebt bovenvermelde stappen uitgevoerd en bent apentrots op het eindresultaat. Natuurlijk wil je nu weten hoeveel mensen jouw geesteskind bekeken hebben. Welke de resultaten van de poll waren. Hoe performant je doelpubliek was op de quiz die je enthousiast in elkaar knutselde. Enzovoort. Allemaal vragen waar OfficeMix een antwoord op heeft. Zo kan je per slide een gedetailleerd overzicht opvragen. Hierop staat onder meer aangegeven hoeveel mensen je Mix bekeken, hoeveel tijd ze gemiddeld spendeerde aan een welbepaalde slide en zelfs waar sommigen besloten om vroegtijdig af te haken. (zie: figuren 1 & 2)

Figuur 1 statistieken per slide
Figuur 1: Statistieken per slide

 

 

Figuur 2 statistieken per gebruiker
Figuur 2: Statistieken per gebruiker

 

Office Mix laat je toe om engagement op te wekken bij de mensen die je presentatie bekijken. Ook wanneer zij zich niet in dezelfde fysieke ruimte bevinden. Dit door hen vragen te stellen (cf. polls en quizzes), dingen te tonen (cf. screen recording) of gewoon door je presentatie een menselijk gelaat te geven (cf. video recording). In het gelaat van de ander herkent men tenslotte zichzelf, nietwaar? Office Mix komt hiermee tegemoet aan de groeiende maatschappelijke trend waarbij we naar betrokkenheid verlangen. Anders dwalen onze gedachten al snel af richting de was, de plas en het beheer van onze persoonlijke sociale media. Nu we toch bezig zijn kunnen we er in één enkele moeite een tweede huizenhoog cliché tegenaan smijten: meten is weten. En ook dit heeft Office Mix erg goed begrepen. Met een helder overzicht van de meest relevante statistieken krijg je als eigenaar inzicht in hoe je Office Mix presentatie werd onthaald.

Ter afronding: onbekend is onbemind én oefening baart kunst! Dus waarom niet gewoon zelf één van je bestaande presentaties omtoveren tot een interactieve Office Mix? Hoe je dit beste aanpakt zie je in de volgende… Office Mix

Hannes Dams

Hannes Dams

Junior Business Analyst @ Spikes

Advertisements